Web Toolbar by Wibiya Τα 10 καλύτερα τραγούδια των Red Hot Chili Peppers | Students ONair
, ,

Τα 10 καλύτερα τραγούδια των Red Hot Chili Peppers


Η καλύτερη προετοιμασία για τη μεγάλη συναυλία της 4ης Σεπτεμβρίου





















Η μεγάλη βραδιά της ερχόμενης Τρίτης 4 Σεπτεμβρίου είναι κοντά, γι' αυτό κι εμείς φροντίζουμε να σας προετοιμάσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

Σίγουρα το να διαλέξεις μόλις δέκα κομμάτια από τα δέκα στούντιο άλμπουμ των Red Hot Chili Peppers δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού αφήσαμε απ' έξω δεκάδες κομμάτια που θα θέλαμε να υπάρχουν σε αυτή τη λίστα. Προσπαθώντας ταυτόχρονα να καλύψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας τους, σας παρουσιάζουμε το Top 10 των RHCP (σε παρένθεση το άλμπουμ και το έτος κυκλοφορίας):
10. Otherside (Californication, 1999)
To video του 'Otherside' σκηνοθετήθηκε από τον Jonathan Dayton και την Valerie Faris, εμπνευσμένο εν μέρη από την βουβή εξπρεσιονιστική ταινία τρόμου 'Το Εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι', του 1920 και το σουρεαλισμό της δεκαετίας του '30. Εμπορικά υπήρξε η 4η μεγαλύτερη επιτυχία των RHCP στο Billboard Hot 100 και από τα δημοφιλέστερα του Ελληνικού κοινού.
9. Aeroplane (One Hot Minute, 1995)
Η παιδική χορωδία που τραγουδάει στο κομμάτι αποτελείται από την κόρη του Flea, Clara, και τους συμμαθητές της. Κυκλοφόρησε ως το τρίτο single του 'One Hot Minute' και παρόλο τους σκοτεινούς στίχους του είναι ένα από τα πιο 'κεφάτα' που υπάρχουν σε αυτό.
8. Scar Tissue (Californication, 1999)
Σηματοδοτώντας την επιστροφή του John Frusciante στην μπάντα, το video τους δείχνει όλους δαρμένους, γεμάτους μελανιές, με τον Frusciante να οδηγεί το αυτοκίνητο στη μέση της ερήμου. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν είχε δίπλωμα αλλά ούτε καν ήξερε να οδηγεί. Το κομμάτι κέρδισε βραβείο Grammy για το καλύτερο Rock τραγούδι της χρονιάς, το 2000.
7. Dani California (Stadium Arcadium, 2006)
To κιθαριστικό σόλο του Frusciante στο τέλος του κομματιού είναι εμπνευσμένο από το 'Purple Haze' του Jimi Hendrix. Έγινε το τρίτο single των RHCP που καταφέρνει να μπει στο Top 10 του Billboard, μετά τα 'Under The Bridge' και 'Scar Tissue', ενώ κέρδισε δυο βραβεία Grammy, καλύτερο Rock τραγούδι της χρονιάς και καλύτερη ερμηνεία από ντουέτο ή συγκρότημα. Αυτό που στέρησε από το κομμάτι την πρωτιά στο Βρετανικό chart ήταν το 'Crazy' των Gnarls Barkley που είχε κυκλοφορήσει την ίδια εβδομάδα, περιορίζοντάς το στο νούμερο δύο.
6. Higher Ground (Mother's Milk, 1989)
Η διασκευή αυτή στο κομμάτι του Stevie Wonder (1973) έχει ακουστεί σε αρκετές ταινίες όπως 'Center Stage' (2000), 'The Longest Yard' (2005), 'The Karate Kid' (2010), 'Change Up' (2011) και άλλες. Θα το βρείτε επίσης και στο Guitar Hero, ενώ το Βρετανικό περιοδικό Total Guitar το κατέταξε στη δεύτερη θέση με τις καλύτερες διασκευές όλων των εποχών.
5. Can't Stop (By The Way, 2002)
Ένα κομμάτι το οποίο θυμίζει τις 'ρίζες' των RHCP και εκρηκτικά κομμάτια όπως το 'Give It Away', με μικρά, σχεδόν ραπ, φωνητικά αλλά με περισσότερα μελωδικά στοιχεία σε σχέση με τις πρώτες τους δουλειές. To video είναι εμπνευσμένο από τα σχέδια του 'One Hot Minute', δημιουργίες του καλλιτέχνη Erwin Wurm. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε μια εγκαταλελειμένη αποθήκη στον El Segundo της California και κράτησαν κάτι περισσότερο από τρεις ημέρες.
4. Californication (Californication, 1999)
To 2007 οι RHCP κατέθεσαν μήνυση εναντίον της τηλεοπτικής σειράς 'Californication' για χρησιμοποίηση του όρου χωρίς τη συγκατάθεσή τους, όμως ουδέποτε κατοχύρωσαν νομικά τον όρο, οπότε είναι μάλλον απίθανο να κερδίσουν την υπόθεση. Είναι αξοισημείωτος ο συνδυασμός της κιθάρας και του μπάσου στο κεντρικό ριφ, τον οποίο ο Frusciante εμπνεύστηκε από το 'Carnage Visors' των Cure.
3. By The Way (By The Way, 2002)
H γέφυρα στην οποία οδηγεί ο οδηγός ταξί είναι η ίδια γέφυρα στην οποία αναφέρεται το κομμάτι 'Under The Bridge', όπου ο Kiedis συνήθιζε να αγοράζει τα ναρκωτικά του. Βρίσκεται στο κέντρο του Los Angeles. To 'By The Way' ακούγεται σε όλες τις συναυλίες τους από το 2002 μέχρι σήμερα, αυτό σημαίνει ότι το έχουν τραγουδήσει live περισσότερες από 350 φορές και συνεχίζουν...
2. Under The Bridge (Blood Sugar Sex Magik, 1991)
Ίσως να μην έχετε προσέξει ότι το κομμάτι έχει 'χρεωθεί' και στην Geli Frusciante, την μητέρα του John, αφού συμμετέχει η ίδια, μαζί με την χορωδία της, στα δεύτερα φωνητικά του τραγουδιού. Ο Kiedis όταν έγραψε το τραγούδι (μόνο τους στίχους) ήταν πολύ διστακτικός στο να το παρουσιάσει στα άλλα μέλη της μπάντας, αφού πίστευε ότι ίσως δεν ταιράζει στο ρεπερτόριό τους. Τελικά τα υπόλοιπα μέλη το αποδέχτηκαν με χαρά και έγραψαν την μουσική. Το 'Under The Bridge' είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.
1. Give It Away (Blood Sugar Sex Magik, 1991) 
To κομμάτι ξεκίνησε να 'γεννιέται' αρκετούς μήνες πριν τις ηχογραφήσεις του άλμπουμ. Φυσικά κέρδισε βραβείο Grammy το 1993, ενώ μπήκε στη λίστα με τα '500 Τραγούδια που Διαμόρφωσαν το Rock' από το Rock And Roll Hall Of Fame.