Η τραγική ιστορία ζωής του ανθρώπου που κρύβεται πίσω από την αυτοκρατορία εσωρούχων των 500.000.000 ευρώ και το αυγουστιάτικο σάλτο θανάτου από την περίφημη γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο.
Παραμύθι με θριαμβευτική επικράτηση των δράκων και των κακών λύκων θυμίζει η απίστευτη ιστορία του ιδρυτή της πιο λαμπερής φίρμας εσωρούχων στον κόσμο, μιας αυτοκρατορίας που έχει σήμερα τη δύναμη να τραβήξει ένα παντελώς άγνωστο κοριτσάκι από τον δρόμο και να το μεταμορφώσει κυριολεκτικά εν μία νυκτί σε Άγγελο εκατομμύριων.
Γύρω από το όνομα Victoria’s Secret έχουν πραγματικά υφανθεί χιλιάδες ιστορίες που συνήθως σχετίζονται με τις απάνθρωπα αυστηρές δίαιτες των μοντέλων πριν την πασαρέλα των Αγγέλων. Η Μιράντα Κερ είχε παραδεχτεί ότι εκτός από τη λιμοκτονία, την παραμονή του σόου δεν πίνει ούτε νερό…
Μια φορά και έναν καιρό, λοιπόν, στην Καλιφόρνια ένας έξυπνος επιχειρηματίας οραματίστηκε κάτι υπέροχα σπουδαίο καθώς έκανε κάτι απολύτως τετριμένο.
«Ο Ρόι Ρέιμοντ, ο σύζυγός μου, πήγε μια μέρα στα μαγαζιά να μου αγοράσει ως δώρο ένα σέξι σετ εσωρούχων κι ένιωσε πάρα πολύ άβολα. Τα καταστήματα του φαίνονταν φτηνά, αποκλειστικά γυναικεία, άβολα, συνοικιακά και καθόλου φιλόξενα. Το 1977 ανοίξαμε το πρώτο μαγαζί στο Πάλο Άλτο της Βόρειας Καλιφόρνιας όπου μέναμε, ακριβώς όπως εκείνος το είχε φανταστεί», θυμάται η 65χρονη σήμερα σύζυγός του, Γκέιν, η οποία εργάζεται πλέον σε Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.
«Τα Victoria’s Secret που ιδρύσαμε ήταν μια ανώτερης αισθητικής, σοφιστικέ καταστήματα, αποκλειστικά σχεδιασμένα για να νιώθει ο πελάτης υπέροχα. Τα σχεδιάσαμε έτσι ώστε να μοιάζουν με βικτωριανό καμαρίνι, με βελούδινες κουρτίνες, αντίκες και ανατολίτικα χαλιά. Ακόμα θυμάμαι τις κουρτίνες που κρεμάσαμε στο πρώτο μαγαζί. Τα εσώρουχα ήταν επίσης από πολυτελή υλικά και κυρίως από φυσικό μετάξι», εξηγεί η ίδια καθώς αναπολεί την εποχή που είχαν πέντε κερδοφόρα καταστήματα με σταθερά αυξανόμενη πελατεία.
Το 1982 η εταιρεία πουλήθηκε στον Leslie Wexner έναντι 2.600.000 ευρώ κυρίως επειδή ο Ρόι δεν μπορούσε να συνεργαστεί μαζί και προτιμούσε να δώσει την επιχείρηση παρά να βάλει συνεταίρο.
Ξεκίνησε μια νέα δουλειά, την οποία ονόμασε My Child’s Destiny (με παιδικά ρούχα) η οποία όμως χρεωκόπησε το 1986. Ο Ρόι ήταν ο μοναδικός μέτοχος κι έτσι έπρεπε να καταβάλει ο ίδιος ολόκληρο το χρέος των 650.000 ευρώ. Το ζευγάρι έχασε δύο σπίτια και όλα του τα αυτοκίνητα.
Ο ίδιος δεν το έβαλε κάτω, δανείστηκε πάρα πολλά χρήματα και άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά το οποίο επίσης χρεοκώπησε, όπως και όλες οι επιχειρήσεις που τόλμησε στη συνέχεια.
Ο Ρόι και η Γκέιν πήραν διαζύγιο το 1993, την εποχή δηλαδή που η Victoria’s Secret είχε γιγαντωθεί στην πιο ισχυρή εταιρεία εσωρούχων των ΗΠΑ!
Ο Ρόι προσπάθησε να ορθοποδήσει με μια επιχείρηση για υπολογιστές κι όταν απέτυχε, εργάστηκε σε μία εταιρεία που κατασκεύαζε περούκες για γυναίκες που είχαν χάσει τα μαλλιά τους λόγω χημειοθεραπείων…
«Είχε δοκιμάσει πολλές ιδέες του αλλά η μία μετά την άλλη αποτύχαινε παταγωδώς. Νομίζω ότι έπασχε πλέον από κατάθλιψη. Και ήταν πραγματικά κρίμα να τον βλέπεις έτσι γιατί ήταν νέος, δημιουργικός και πραγματικά δαιμόνιος επιχειρηματίας. Ένιωθε, όμως, παγιδευμένος», λέει η Γκέιν.
Ο Ρέιμοντ αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 1993 πηδώντας από την Golden Gate γέφυρα του Σαν Φρανσίσκο. Ήταν μόλις 43 ετών.
Στην ιστορία αυτή έγινε αναφορά και στην χολιγουντιανή παραγωγή για τον ιδρυτή του Facebook (The Social Network) σαν ένα συμβολικό παράδειγμα επιχειρηματία που δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο και τις δυνατότητες της ιδέας του…