Web Toolbar by Wibiya Στο τραπέζι «μεικτό σχέδιο» σωτηρίας για την Κύπρο | Students ONair

Στο τραπέζι «μεικτό σχέδιο» σωτηρίας για την Κύπρο

Ποιο σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και τρόικας. Κλειστές μέχρι την Τρίτη οι τράπεζες, ποσοστό από το φυσικό αέριο ζητάει η Ρωσία
20 Μαρ 2013 - 19:32
Picture 0 for Στο τραπέζι «μεικτό σχέδιο» σωτηρίας για την Κύπρο
Παραμένει το αδιέξοδο στην Κύπρο, για πέμπτη μέρα μετά την απόφαση του Eurogroup, που προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών του νησιού και η οποία απορρίφθηκε χθες από την κυπριακή Βουλή.
Και αυτό γιατί η τρόικα, τουλάχιστον προς το παρόν, απορρίπτει κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν περιλαμβάνει κούρεμα.
Συγκεκριμένα, η τρόικα απέρριψε την πρόταση για μετατροπή περιουσιακών στοιχείων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε κυβερνητικά ομόλογα, για να βρεθούν τα 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ. ευρώ που αποδίδει το κούρεμα στις καταθέσεις. Και αυτό γιατί οι αξιωματούχοι της τρόικας εκτιμούν ότι, παρότι το σχέδιο θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, θα επιβαρύνει το ήδη μεγάλο χρέος της Κύπρου, καθιστώντας το μη βιώσιμο.
Έτσι, οι κυπριακές αρχές, τις τελευταίες ώρες, επεξεργάζονται μία συνδυαστική λύση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
α) Κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, με μικρότερο ποσοστό από το 9,9% που προβλέπει η απόφαση του Eurogroup.
β) Εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, Τράπεζα Κύπρου και Laiki Bank, με μεταφορά των επισφαλών παγίων σε μια "κακή τράπεζα" και τη συγχώνευση των καλών σε μια νέα μικρότερη οντότητα, που θα πωληθεί σε κεφάλαια ρωσικών συμφερόντων.
γ) Έκτακτη εθνική εισφορά, με τη μορφή φορολογίας
Παράλληλα, το σκληρό παζάρι με τη Ρωσία συνεχίζεται, καθώς η Μόσχα φέρεται να ζητά, μεταξύ άλλων, ποσοστό 20% επί των δικαιωμάτων του φυσικού αερίου, για να συμβάλλει στο παραπάνω αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο διάσωσης.
Έτσι, η αναστάτωση στην οικονομία της χώρας επιτείνεται, καθώς οι τράπεζες όπως έγινε γνωστό θα μείνουν κλειστές έως την ερχόμενη Τρίτη. Ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα μένει παγωμένο επί 10 μέρες, προκαλώντας αναταραχή στους καταθέτες αλλά και στις αγορές. Ωστόσο, μια διαφορετική κίνηση και άνοιγμα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιθανότατα να επέφερε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, σε περίπτωση που δεν έχει εξασφαλιστεί μια τελική συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Την ίδια ώρα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται σενάρια από τραπεζικές πηγές, που κάνουν λόγο ακόμα και για επιβολή ορίου στις αναλήψεις και στη διακίνηση κεφαλαίων. «Οι τράπεζες της χώρας μπορούν να αντέξουν την απώλεια μόλις του 10% των καταθέσεών τους, στις επόμενες μέρες μετά το άνοιγμά τους. Δηλαδή, περίπου 7,5 δισ. ευρώ» δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.
Όπως σας είχε ενημερώσει από χθες η Voria.gr, πριν ακόμα ανακοινωθεί η απόφαση του κυπριακού κοινοβουλίου, όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Μεγαλονήσου είναι ανοιχτά, με τα γεράκια των Βρυξελλών να συζητούν, όλο και πιο έντονα, το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ.